Asociación Cultural

Ruta per Patraix modern 21 d’Abril

Patraix modern, S XVI – XIX

Guia Carles Forés, en valencià.

C/ Juan Bautista Corachán, C/ Venerable Agnesio, C/ Beata Inés, C/ Salavert, C/ Sagrado Corazón, C/ Tres Forques, C/ Ramón de Castro, Alquería de Pontons.

El nostre senyor de Patraix, té deutes amb el rei per un pleít a Beniparrell, i en 1567 Felip II li lleva el senyoriu, que ven als Cárdenas, marqués d’Elx i ducs de Maqueda en 1597. Però en 1769, la família, degut a problemas econòmics, vendrà el senyoriu, convertit en baronía per Carlos III, al Marqués de Cruilles, Baró de Planes i ja també Baró de Patraix. Un Marqués de Cruilles, escrigué “Valencia antigua y Moderna”. Un Intel·lectual.
Pel nostre poble passarà l’epidèmia de pesta de 1647-48, serà anomenat Quartell per Carlos III, i passaran les tropes de Napoleón, en1808, cremant el nostre Ajuntament i els seus arxius.
La Battifora és la indústria més important de l’época, que conta amb la primera màquina de vapor. Gràcies a les seues maniobres i a una Desamortització incorrecta, els Dupuy de Lôme i els Dotrés, tots vinguts de fora casats amb dones valencianes benestants faran fortuna. I un Dupuy feu que es reproduira la Llotja com a pavelló oficial a l’Exposició Universal de Chicago de 1893.
Has vist el graffiti de Carceller? T’ensenyarem alguna de les seues produccions com ara La traca, La Chala, etc., i et contarem la historia del Nano d’En Llop. Coneixes eixa historia? Molt valenciana.

21 d’Abril de 2024 a les 10 h

Eixida des de la porta de l’Associació Veínal de Patraix

Apunta’t en el següent formulari i ens vegem el diumenge 21:

240421 Ruta
Con et diuen?
Con et diuen?
Nom
Cognoms
Back To Top