Associació Participació

L’ASSOCIACIÓ VEÏNAL CONTINUA EL CICLE DE TAULES REDONES SOBRE INCLUSIÓ SOCIAL, DRETS DE CIUTADANIA I NOVA GOVERNANÇA PÚBLICA

160128-cartel_mesa_2El Centre Municipal de Serveis Socials de Patraix va acollir, aquest dijous a la vesprada, la segona de les tres taules redones que l’Associació Veïnal del barri té previst realitzar amb la col·laboració de l’Ajuntament de València sobre inclusió social, drets de ciutadania i nova governança pública.

La taula es va obrir amb la projecció d’un vídeo de Víctor Renes de la Fundació Foessa sota el títol: “Cap a un nou model social, la privatització del viure social?”, mentre que, per la seua banda, Gustavo Zaragoza, Director General de Planificació, Ordenació, Avaluació i Qualitat de Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, va centrar la seua intervenció en el “Estat del Benestar i Drets Socials, polítiques de govern per a una nova etapa de governança municipal i de gestió i desenvolupament dels serveis socials”.

Amb aquest acte, l’Associació Veïnal Patraix, conscient que hem entrat en una nova etapa de Governança Política, ha volgut aportar “el seu gra d’arena” des de l’orientació de participació ciutadana. Volem i desitgem, i és un dels nostres objectius, que aquesta nova etapa comporte el reconeixement de majors drets subjectius de la ciutadania, corregisca desigualtats per a evitar la pobresa i exclusió social i al mateix temps oferisca puntual i completa cobertura en matèria de Serveis Socials.

Juan Ballesteros, responsable de l’àrea institucional de l’Associació va aprofitar la trobada per a traslladar als responsables polítics una sèrie de consideracions i preocupacions, sempre des de la nostra visió i compromís ciutadà. En primer lloc, va agrair el treball que realitzen els Directors i Gerents de Serveis Socials. Fins al moment no es disposaven de les dades de l’Informe *DEC 2015, un informe presentat fa uns dies que compartim íntegrament.

El portaveu de l’associació va manifestar la seua “gran preocupació per la disparitat i desproporcionalitat en els resultats de la valoració global”, on la Comunitat Valenciana apareix amb un valor d’1,05 sobre 10, que comparat amb el Nacional 4,25 o amb el País Basc 8,05, “és per a estar avergonyits com menys, i el més greu són quatre anys mantenint l’última posició. Aquestes grans diferències “tenen el seu origen principalment, en una extrema disparitat en la despesa” dirigida als serveis socials, a manera d’exemple el País Basc va invertir 611 € per habitant enfront dels 204 € de la Comunitat Valenciana. També va posar de manifest la necessitat d’homogeneïtzar amb idoneïtat les formes d’organització i va demanar el compliment d’una gestió eficaç dels Serveis Socials, amb una millora que no ha de ser sol de caràcter econòmic. Ballesteros també va demanar una “nova Llei de Serveis Socials” que reconega drets subjectius als ciutadans, sense oblidar sol·licitar a l’administració “prendre mesures per a corregir les llacunes i dèficit d’informació” que es té i que aquesta siga transparent i completa.

Finalment, va manifestar també que “la descentralització i el protagonisme local són determinants per a l’eficàcia i eficiència del sistema i per descomptat estem convençuts de la importància de la gestió dels serveis socials municipals.

Per la seua banda, Gustavo Zaragoza, Director General, Consellereria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, va fer un repàs del desenvolupament dels Serveis Socials en els últims anys, per a acabar posant en valor el fet fins ara. Encara que va reconèixer, el molt que falta per fer, i va reconèixer el ”vergonyant” dels resultats referits a la Comunitat Valenciana que llança l’informe DEC 2015.

Parlant d’accions a dur a terme, va destacar el treball actual per a elaborar una nova Llei de Serveis Socials, que va assegurar “donarà resposta al desig de reconeixement de drets subjectius dels ciutadans”. Finalment, va destacar que en des de l’administració treballen para “que els pressupostos destinen al capítol de despesa social el necessari per a col·locar en els nivells desitjats de capacitat de prestació i servei que els ciutadans mereixen i necessiten en aquesta comunitat. El meu compromís i el del Govern és aconseguir-ho, i en açò estem.”

Back To Top